La intensitat del front judicial i del debat polític sobre conflicte català no ens impedeix seguir cuidant la nostra agenda sectorial. Fa uns dies vam ser convidats a participar en el 8è World Cancer Summit que organitza cada any @TheEconomist.

(Obro FIL)

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

Aquesta trobada aplega, entre d’altres, molts experts en polítiques públiques de lluita contra el càncer. Vaig tenir l’oportunitat d’explicar les reformes dutes a terme durant el meu mandat com a conseller de Salut per lluitar contra les desigualtats en salut per factors socials.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

Aquestes desigualtats afecten també les malaties oncològiques. Amb dades a la mà, molt més del que sembla: més pobresa, més probabilitat de càncer. L’explicació és senzilla: els hàbits de conducta (alimentació, tabac, alcohol, etc) són factors de risc de càncer molt rellevants.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

L’ESCA (Enquesta de salut Catalunya) demostra que hi ha un biaix social molt fort pel que fa a aquests hàbits de conducta: els grups de menys renda tenen pitjors hàbits. Així, els determinants socials de la salut tenen un impacte directe en l’àmbit de les malalties oncològiques.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

Follow

A Catalunya, entre el 2015 i el 2017, es va iniciar una reforma de l’Atenció Primària amb dos objectius principals:
a) enfortir el seu rol en les estratègies de “salut pública”, orientades a la promoció i la prevenció de la salut.
b) finançar els CAPs segons el nivell de renda.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

· · mirror-bot · 1 · 0 · 0

a) Encara avui tenim un sistema de salut molt més orientat a curar les malalties que no pas a prevenir-les. Però està més que demostrat que les polítiques de prevenció són molt més efectives a l’hora de protegir la salut, alhora que suposen una despesa econòmica molt més baixa.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

b) La càrrega de malaltia és més alta en els barris de renda baixa. Cal finançar els CAPs no tant en funció de la població que tenen atribuida, sinó de les necessitats de salut d’aquesta població. El finançament dels CAPs hauria de ser inversament proporcional al nivell de renda.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

La reforma de l’Atenció Primària iniciada a Catalunya durant el meu mandat buscava potenciar les estratègies de promoció i prevenció, i fer-ho amb especial intensitat -posant més recursos- en aquells barris on els determinants socials de la salut fossin especialment adversos.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

En la mesura que l’Atenció Primària és la xarxa assistencial de salut més propera al ciutadà, el seu rol en les estratègies de promoció i de prevenció és imprescindible. Qui millor que l’AP per treballar sobre els hàbits de conducta que són factors de risc per a la nostra salut?

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

Això, acompanyat d’alguna dada, és el que vam desenvolupar al 8th World Cancer Summit de @TheEconomist: la importància de lluitar contra les desigualtats en salut també en la lluita contra el càncer. I la importància de concretar tot això mitjançant nous criteris de finançament.

🐦🔗: nitter.eu/toni_comin/status/15

Sign in to participate in the conversation
Mastodon

A Mastodon forum for the discussion of European Union matters. Not run by the EU. Powered by PleromaBot, Nitter and PrivacyDev.net.