Το διεθνές δίκαιο και η Γάζα
Το δίκαιο του πολέμου ορίζεται κυρίως από τις Συνθήκες της Γενεύης του 1949. Το 1998 συστάθηκε από τον ΟΗΕ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να δικάζει τα εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ ήταν μεταξύ των κρατών που καταψήφισαν τη σύσταση του, με κύρια αντίρρησή την συμπερίληψη στα εγκλήματα πολέμου της αναγκαστικής μεταφοράς πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη.
Το 2021 το Δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει δικαιοδοσία στην Παλαιστίνη, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της
Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο της έρευνας το μεν Ισραήλ κατηγορείται για την ίδρυση παράνομων οικισμών και για παραβίαση του δικαίου του πολέμου κατά τις επιχειρήσεις στη Γάζα το 2014. Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Χαμάς, κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον αμάχων και για τη χρήση Παλαιστινίων ως ανθρώπινες ασπίδες.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα, και τα εγκλήματα κατά την διάρκεια του τωρινού πολέμου εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της έρευνας αυτής.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου αντέδρασε στην διεξαγωγή της έρευνας κατηγορώντας το Δικαστήριο για «καθαρό αντισημιτισμό». Προφανώς δεν είναι έτσι. Η εφαρμογή δικαίου που έχει την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας της παγκόσμιας κοινότητας επ’ουδενί δεν μπορεί να θεωρηθεί αντισημιτική πράξη.
Η διεθνής νομιμότητα, οι στοιχειώδεις κανόνες της ηθικής και η κοινή λογική υπαγορεύουν τα ίδια:
καμία διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα σε ένα νεκρό παιδί από την Παλαιστίνη και ένα νεκρό παιδί από το Ισραήλ.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά αμάχων ασφαλώς συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο όμως συμβαίνει και για τις επιθέσεις κατά αμάχων από το Ισραήλ, το οποίο επιπλέον βαρύνεται…
🐦🔗: https://nitter.cz/gkatr/status/1718190225506115657#m
[2023-10-28 08:57 UTC]