RT by @MarietjeSchaake: Volgens de Volkskrant heb ik twee rechtszaken tegen Twitter gewonnen… Ik kan bevestigen dat dat klopt 🥳
In de eerste zaak heeft de rechtbank geoordeeld dat Twitter mijn account ten onrechte stiekem heeft beperkt (‘geshadowband’) nadat ik een NOS-artikel deelde. Daarmee heeft Twitter de overeenkomst en de Digital Services Act (DSA) geschonden. Ook kon ik in strijd met de DSA niet in contact komen met Twitter. De rechter oordeelde ook dat een deel van de Algemene Voorwaarden van Twitter ongeldig is. Twitter moet een schadevergoeding betalen en een effectief contactpunt voor mij instellen.
De tweede zaak betrof een schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) omdat Twitter niet voldeed aan mijn inzageverzoek. De rechter heeft bepaald dat Twitter dit nu alsnog moet doen.
Hoewel het winnen van deze rechtszaken bevredigend is, kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het bijna onmogelijk is om zonder advocaat een zaak te bepleiten tegen een groot bedrijf dat probleemloos een batterij van zes(!) advocaten kan inschakelen die komen betogen dat Twitter zich niet aan de wet hoeft te houden.
Daarom is een snelle en doortastende aanpak van toezichthouders zo belangrijk om deze (en andere) structurele schendingen van de DSA en AVG aan banden te leggen. Ook bij andere Big Tech bedrijven, trouwens. Helaas heb ik geen enkele actie waargenomen sinds ik in oktober klachten heb ingediend. En van andere slachtoffers van geheime onterechte shadowbans op Twitter hoor ik hetzelfde.
Eigenlijk vind ik dat onacceptabel. Want tien maanden moeten wachten en geen zinvolle updates krijgen terwijl je geshadowband bent of niet aan je inzageverzoek wordt voldaan, is simpelweg te lang. Ik hoop dat dat in de toekomst zal veranderen. Vooral omdat niet iedereen zo gek is en de vrije tijd heeft om over tien maanden verspreid meerdere avonden en nachten door te halen om dan maar naar de rechter te stappen. Hopelijk zal het toezicht in d…
[2024-07-15 06:41 UTC]