Follow

Frans parlement akkoord over nieuwe migratiewet. De lidstaten gaan sneller vooruit terwijl de EU vastzit. Lange nachten, vooralsnog weinig vooruitgang in de onderhandelingen in Brussel. Woensdagochtend weten we meer.
Het zou nochtans simpel moeten zijn. De lidstaten willen een streng maar rechtvaardig asielbeleid. Kern hiervan is dat de asielaanvraag voor asielzoekers uit zgn 'veilige derde landen' al aan de Europese buitengrens kan worden afgehandeld. Ik vind dit een heel redelijk voorstel. Helaas gaat het Parlement duidelijk de linkse toer op en volhardt in de afwijzing van dit redelijke voorstel.
Feit is ook dat dit pact, als het ooit wordt aangenomen, het huidige beleid, verstrengt, maar het zal bijlange niet volstaan om het hoofd te bieden aan de migratie die op de EU afkomt. Daarvoor is méér nodig, namelijk een echte paradigmashift: het externaliseren van het asielbeleid naar derde landen. Kijk naar wat het Verenigd-Koninkrijk afspreekt met Rwanda, kijk naar wat de Italiaanse premier Meloni heeft onderhandeld met Albanië. Die landen hebben begrepen hoe het moet. Waarom zou dit niet kunnen op Europees niveau? Helaas blijft het voorlopig taboe.
De ongecontroleerde migratie naar Europa zal het thema bij uitstek zijn bij de verkiezingen van volgend jaar. Als dit Pact er zelfs niet komt, toont de EU zich nog maar eens als een reus op lemen voeten. Dat geeft anti-migratiepartijen vrij spel. Europa komt dan in gevaar. Als het Europese asiel- en migratiebeleid niet strenger wordt, zullen de lidstaten zelf de controle overnemen en bijvoorbeeld zelf grenscontroles gaan uitvoeren. Absoluut not done, maar wie kan het hen kwalijk nemen? De EU moet dringend van koers veranderen, maar die hoop ligt op dit moment helaas aan diggelen.
hln.be/buitenland/frans-parlem

🐦🔗: nitter.cz/Assita_Kanko/status/

[2023-12-19 22:52 UTC]

· · mirror-bot · 0 · 0 · 0
Sign in to participate in the conversation
Mastodon

A Mastodon forum for the discussion of European Union matters. Not run by the EU. Powered by PleromaBot, Nitter and PrivacyDev.net.