Akkoord over Europese asiel en migratiepact enkele stappen in de juiste richting maar nodige paradigmashift blijft uit. Hierbij mijn reactie als mede onderhandelaar.👇🏽
De lidstaten willen een streng maar rechtvaardig asielbeleid. Dit akkoord brengt enkele verbeteringen aan ten opzichte van de huidige situatie. Zo zou de asielaanvraag voor asielzoekers uit zogenoemde 'veilige derde landen' al aan de Europese buitengrens kunnen worden afgehandeld. Ook zouden asielzoekers bij aankomst in detentie kunnen worden geplaatst om doorreizen naar bijvoorbeeld België te voorkomen. Maar de grote paradigmashift die nodig is in Europa, blijft voorlopig helaas uit.
Belangrijkste punten akkoord:
1. Akkoord over APR
- Er is een verplichte grensprocedure overeengekomen. Dat betekent concreet dat de procedure voor iedereen aan de grens begint. Er is een uitzondering voor niet-begeleide minderjarigen, tenzij er veiligheidsoverwegingen zijn.
- Gezinnen met kinderen kunnen indien nodig in detentie geplaatst worden, wat het ook veiliger maakt voor kinderen die anders op straat komen te staan.
- Met betrekking tot het concept “veilig land”: er zullen twee lijsten zijn, één van de EU en één van de lidstaten. De lidstaten behouden dus hun inspraak.
2. Met betrekking tot AMMR ter vervanging van Dublin III
- In dit gedeelte betreur ik dat de nadruk te veel ligt op een verplichte spreiding binnen Europa en er onvoldoende aandacht is voor de externe dimensie. Dit gaat de problemen van Dublin III niet oplossen.
3. Eurodac
- De lidstaten zullen gegevens over vingerafdrukken kunnen opslaan en delen. Dit geldt ook voor de categorie personen met tijdelijke bescherming. Rechtshandhavingsinstanties krijgen ook rechtstreeks toegang tot Eurodac. De EU-lidstaten kunnen nu in Eurodac veiligheidssignaleringen opnemen voor personen die een bedreiging vormen voor de binnenlandse veiligheid. Eurodac is dus niet alleen pos…
🐦🔗: https://nitter.cz/Assita_Kanko/status/1737382330296045995#m
[2023-12-20 08:00 UTC]